Cadastru gratuit pentru 1.000.000 de proprietati

«inapoi

Sute de mii de romani din mediul rural isi vor vedea, in urmatorii doi ani, proprietatile inscrise in Cadastrul General, pe banii statului.

Oficialii Agentiei Nationale de Cadastru spera ca, pana in 2020, Romania sa se poata lauda cu o evidenta completa a proprietatilor

Doar aproximativ 20% dintre imobilele si terenurile intravilane sau agricole din mediul rural sunt intabulate si inscrise in Cadastrul General. Asa arata datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), ai carei oficiali sustin ca toate proprietatile vor intra in legalitate pana in 2020.

Iar situatia se va imbunatati chiar din urmatorii doi ani, cand sute de mii de romani din 15 judete isi vor primi actele intocmite pe banii statului pentru pro prie tatile (peste un milion la numar) pe care le detin in 80 de comune.


Terenuri masurate cu ruleta


Specialistii ANCPI au inceput deja masuratorile cadastrale in 19 localitati din 13 judete, primele extrase din cartea funciara urmand sa fie eliberate in perioada septembrie-octombrie.

"Am ales aceste localitati pentru a vedea ce probleme intampinam in timpul realizarii cadastrului gratuit al comunelor si pentru a gasi solutii care sa fie implementate apoi la nivel national. Spre exemplu, o parte din aceste comune sunt din judete din Moldova, acolo unde inregistrarea proprietatii se facea dupa numele proprietarului, iar o parte din zona Transilvaniei, acolo unde proprietatea este inregistrata dupa suprafata", a explicat Mihai Busuioc, presedintele ANCPI.

Mai grav este insa faptul ca o parte dintre proprietatile cadastrate si intabulate in mediul rural au fost masurate de proprietari cu ruleta. "Eu am masurat cu ruleta. E drept ca la terenul agricol am tras un pic de ruleta, iar la casa... la fel. stiti cum este, ruleta nu sta fixa. Am masurat si cu compasul, dar asa era atunci. E bine ca se fac masuratori, asa nu vor mai exista certuri intre vecini", a explicat unul dintre proprietarii din comuna damboviteana Vulcan Bai, localitate in care a debutat proiectul ANCPI.

O alta problema este aceea ca, in multe cazuri, pe acelasi teren au fost eliberate mai multe titluri de proprietate. Din acest motiv, dupa ce, in baza masuratorilor, specialistii ANCPI vor incepe sa puna ordine in documente, autoritatile locale vor fi obligate sa infiinteze comisii care sa stabileasca cine este proprietarul de drept al parcelei cu probleme. "Tertii, care detin totusi titluri de proprietate valide, vor primi teren echivalent in alta parte", a explicat presedintele ANCPI.

Acesta a precizat ca este important ca oamenii sa stie ca nu vor trebui sa plateasca niciun leu din buzunarele proprii pentru "le galizarea" proprietatilor. Statul va trebui sa ramburseze insa Bancii Mondiale imprumutul de 47,7 milioane de euro, alocate proiectului.


Contact

Pentru detalii si programarea unei lucrari de cadastru contactati specialistii nostri !

Inginer Vlad Vladut
Telefon mobil: 0723295176
Inginer Angelescu Robert

Sos. Mihai Bravu nr. 174. bl. 229, parter
Tel/Fax: 021-610.46.02